Необходимо е изработване на национална стратегия за ранно детско развитие, насочена

...
Необходимо е изработване на национална стратегия за ранно детско развитие, насочена
Коментари Харесай

Необходима е национална стратегия за ранно детско развитие

Необходимо е разработване на национална стратегия за ранно детско развиване, ориентирана към децата от 0 до 7 години - това е една от рекомендациите в проучване за ранното детско развиване в България, направено от фондация " За нашите деца ", съдружие " Дете и пространство " и Българска академия на науките.
 
Изследването обрисува главните провокации пред страната ни, свързани с детското богатство, и отрицателните трендове, измежду които смъртност при децата до 1 година, над междинната за Европейския съюз, огромен % деца в риск от беднотия и доста деца от небогати фамилии, които не вървят на детска градина.
 
Документът насочва и рекомендации към здравната, просветителната и обществената система заподобряване на системите за ранно детско развиване.
 
Над 43% от децата у нас живеят в риск от беднотия, към 6,5% от децата до 5 години са с закъснение в растежа, а над една четвърт от тях са с друга степен на анемия - това са някои от отрицателните трендове, обрисувани в проучването за ранно детско развиване, показано на конференция, проведена от фондация " За нашите деца ".
 
На базата на проучването се дават и рекомендации, като въвеждане на редовни домашни визити от лекари при децата до 3 години, въвеждане на способи за ранно различаване на обучителните компликации в детските градини, данъчни тласъци за работодатели, които наемат родители на дребни деца и им обезпечават гъвкаво работно време.
Бъдещата визия за ранно детско развиване би трябвало да залага на достъпа до обучение, ефикасното финансиране и ръководство, само че и на скоростни решения и подвижността на бъдещите генерации, заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР